Докладніше про підприємство

04.12.2018

No-Till та техніка Агро-Союз допомагає навіть при посусі

Валентин Барвіненко, директор СФГ «Барвінок» (Білгород-Дністровський район Одеської області), працює за ресурсозберігаючими технологіями Mini-Till та No-Till вже кілька років. В обробці у нього близько 2000 га, в сівозміні – пшениця, ріпак, ячмінь, соняшник і нут. У парку посівної техніки – анкерна сівалка Агро-Союз ATD та дискова Turbosem.

Цієї осені в СФГ «Барвінок» посіяли озимий ріпак, пшеницю, ячмінь. Актуальний стан посівів – на фото.
Регіон, де знаходяться поля Валентина, практично завжди страждає від посухи. Цей рік не став винятком – протягом останніх кількох місяців тут практично не було ефективних опадів. Тобто умови для сівби та розвитку озимих були несприятливими на більшій частині Одеської області, і багато сусідніх господарств не отримали нормальних сходів.

На полях СФГ «Барвінок» озимі зійшли. Звісно, могло бути й краще, але рік складний. За даними Гідрометцентру, на початок листопада на більшості площ Одеської області запаси продуктивної вологи були недостатніми (11-20 мм) або зовсім незадовільними (менше 10 мм). Аграрії повідомляли також про незадовільний стан посівів озимого ріпаку у більшості господарств Одеської області.

У таких умовах працювати за «класикою» - більший ризик. Так, є шанс «проскочити» і отримати більш-менш нормальні сходи, якщо провести сівбу у певні терміни. Але вологи на ораних полях для адекватного розвитку рослин катастрофічно не вистачає.

На полях, де застосовуються ресурсозберігаючі ґрунтозахисні технології, пожнивні залишки дозволяють накопичувати та ефективно використовувати навіть вологу з туманів та роси! Іноді це єдині джерела вологи.

Валентин Барвіненко працює дисковим посівним комплексом Turbosem з 2016 року. Цілком задоволений результатами – адже диск мінімально порушує ґрунтовий покрив, сіє прямо в стерню, розрізаючи пожнивні залишки та зберігаючи дорогоцінну вологу.

У сівалки Агро-Союз ATD, придбаної ще раніше, – свої переваги. Наприклад, великий плюс при її використанні – роздільне внесення насіння та добрив у ґрунт (виключається хімічний опік насіння).

Бажаємо одеським колегам сприятливої погоди та щедрого врожаю!

Поля Барвинок