Докладніше про підприємство

Докладніше про підприємство
15.07.2016

Сидерати – нова стратегія роботи з полями!

Колеги аграрії, вітаємо! Почалося збирання зернових! Дуже відповідальний період, коли вже можна підбити підсумки, оцінити вкладену працю, кошти та віддачу поля у вигляді вирощеного врожаю.

Доля аграрія така, що після збирання врожаю потрібно знову думати: «А що далі?». Із полем треба щось робити. Адже земля не терпить порожнечі. Почнуть рости бур'яни, волога випарується, земля перетвориться на "цеглу".

сидерати1.jpg Щоб це не трапилося, необхідно виробити окрему стратегію роботи з полями, які підуть під посів ярих культур (соняшника, кукурудзи, зернових, сої, нуту, гороху, сочевиці тощо) .

Сіяти коктейлі покривних культур!

Під кожну культуру підбирається специфічний коктейль та спеціальний набір культур у коктейлі. Це робиться для того, щоб уникнути проблем із захворюваннями та шкідниками на подальшій культурі.

сидерати2.JPG
Обов'язково необхідно враховувати культуру-попередник (адже падалиця теж буде складовим компонентом суміші).

Також враховуватиме характеристику самого поля. Тобто наявність (або відсутність) ущільнення, вміст поживних речовин у ґрунті, структурування ґрунту (розмір ґрунтових грудочок-агрегатів), наявність або відсутність мікоризи та дощових черв'яків тощо.

Сіяти сидерати необхідно відразу після того, як пройшов комбайн або не пізніше 1-2 днів після збирання. Бажано не пропустити цей момент, щоб насіння сидератів потрапило у вологий ґрунт. Адже всім відомо, що навіть у найспекотніший липневий день у густому стеблистому завжди є волога, якої достатньо для проростання насіння.

У випадку, коли не вдалося посіяти покривну культуру відразу за комбайном і час втрачено, грунт висохнув (так на жаль теж буває) чекати дощу, і сіяти або під дощ, або відразу після нього.

сидерати4.jpg

Як тільки насіння проросло – Усе! Далі природа все зробить сама! Ґрунт ніколи не потріскається і не пересохне, бур'яни сходити не будуть (вони дуже не люблять конкуренції). І що найголовніше: створюватиметься органічна речовина ґрунту! Рослини-сидерати виділяють кореневими системами речовини-ексудати, які залучають мікробіоту ґрунту. Створюється структура ґрунту, збільшується його вологоємність.


Таким чином ми зможемо повністю дотримуватися головного принципу природи: постійна присутність живих коренів у ґрунті.

Повернутися до списку